Visste du at Rudolf er ei simle?


Helt siden Robert May skrev historien om det rødnesete reinsdyret Rudolf, har verden levd i den villfarelse at reinen er en bukk. Men det har vist seg at Rudolf er ei simle. 

Simlene Rudolf
Rudolf var lederreinen i historien av Robert May om julenissen og reinsdyrene.
© SNO

Rudolf er kjent for sin røde, lysende nese og for å være leder for julenissens trekkdyr. Du kan kanskje få øye på den i jula når nissen er på vei over tretoppene i sleden sin, for å nå innom flest mulig unger med gaver.

Rudolf ble født med sin spesielle nese. Det gjorde sitt til at kalven tidlig ble utstøtt fra flokken. Det var trist, men Rudolf holdt motet oppe. Ei jul, da det var tåkete og vanskelig å finne fram, kom julenissen med slede og reinsdyr innom der Rudolf bodde. Han fikk se den flotte, røde og selvlysende nesa til Rudolf og skjønte at dette kunne hjelpe han videre på ferden. Rudolf takket ja til å bli med nissen, og slik gikk det til at Rudolf ble en høyt aktet lederrein, som var svært dyktig til å finne vei og ta seg fram under barske værforhold. Rudolf ble den største helten blant alle reinsdyrene.

Men ingen bukk går rundt med gevir på hodet i jula. Det er kun simlene som bærer gevir gjennom vinteren. Og har du forresten noen gang sett et bilde eller tegning av Rudolf som har gevir med brunstfjøl? De fleste bukker med respekt for seg selv har jo ei brunstfjøl. Nei, ut fra disse erkjennelsene, kan vi konstatere at det djerve dyret er ei simle!

Ha ei fin juletid!

Oppdatert: 21.12.2015