På drømmetur med SNO


Oppdatert: 30.09.2008

I vår hadde DN og NRK-natur en oppfordring til folk om å registrere og rapportere vårtegn i prosjektet "Vårsjekken". Som en del av prosjektet ble det arrangert en fotokonkurranse, der andrepremien var en dag i felt med en naturoppsyn fra SNO. Marianne Velle fra Marnadal i Vest-Agder, ble vinneren av turen og nå har hun vært med en dag som kystoppsyn i Vest-Agder.

Det var naturoppsyn Carl Erik Kilander ved SNO Kristiansand som var turleder, og vinnerturen gikk på kysten av Farsund og Flekkefjord i Vest-Agder. Bortsett fra en del vind var været førsteklasses med sol fra blå himmel. Etter å ha plukket opp Marianne i Mandal om morgenen gikk turen til Listastrendene landskapsvernområde i Farsund kommune. Her ble det gjorde et par stopp i landskapsvernområdets vestre del. Denne delen av Listastrendene har steil klippekyst med et spennende kulturlandskap. I den bratte lia ovenfor Snekkestø dekkes terrenget av en tett, krattlignende eikeskog. Skogen holdes effektivt nede av den sterke vinden og dekker landskapet som en forvokst plen. Her våknet fotografen Marianne til liv og knipset ivrig mot både landskap og vegetasjonsdetaljer.

Listastrendene LVO - Copyright: Carl Erik Kilander
Den vestlige delen av Listastrendene landskapsvernområde har bratte klippestrender, med krattlignende eikeskog som dekker terrenget. Foto: Carl Erik Kilander.

Hovedmålet for denne dagen var en oppsynsrunde med båt og til fots i Flekkefjord landskapsvernområde. Vi sjøsatte tjenestebåten i Flekkefjord og kjørte ut til Hidra. Her tok vi oss gjennom en trang kanal, var innom tettstedet Rasvåg og tråklet oss igjennom uberørt skjærgård mot sør og vest, forteller Carl Erik Kilander. Vi sjekket noen fiskeredskaper, men registrerte ingen ulovligheter. Dro deretter over Hidrasundet inn til Dåtlandstrand der landskapsvernområdet fortsetter opp den bratte lia på fastlandssiden. Her gikk vi stien opp til gården Li som nå er overtatt av Flekkefjord og Oplands Turistforening. Dette området inngår for øvrig i den nyeste skjærgårdsparken på Sørlandet, Lister.

Flekkefjord LVO - Copyright: Carl Erik KilanderStien går gjennom frodig og trolsk edellauvskog. Hovedhuset på gården Li er under restaurering og vil snart bli tatt i bruk som turisthytte i DNT-systemet. Natur- og kulturlandskapet rundt Li har meget stor verneverdi, også i nasjonal sammenheng. Dette er et flott tilbud til folk som ønsker å kombinere båtferie med turgåing i opplevelsesrik natur.

I løpet av dagen hadde vår premierte gjest sørget for god fotofangst og lot til å være godt fornøyd med dagen. - Dette har vært mitt første møte med kystnaturen lengst vest i Vest-Agder, fortalte Marianne. Å jobbe i SNO kan til tider være en ensom tilværelse. Derfor ble det et hyggelig innslag i hverdagen og en fin anledning til å vise hva naturoppsynet jobber med. -Ellers gir det jo grunn til ettertanke at en arbeidsdag sammen med undertegnede eller andre i lokalt SNO er egnet til å være premie i en fotokonkurranse, sier Kilander. Slik sett var det nok godt at oppsynsrunden fant sted i fint vær...


 

.

Nærbilde av edellauvskogen like ovenfor Dåtlandsstrand,langs stien opp til gården Li, i Flekkefjord landskapsvernområde. Foto: Carl Erik Kilander.

Neslesommerfugl 2. premie - Copyright: Marianne Velle
Her er bildet som Marianne tok andrepremien i fotokonkurransen "Mitt vårtegn" med, og fikk være med på en oppsynsdag med SNO. Foto: Marianne Velle.

Les mer om fotokonkurransen på NRK sine sider.
Vinnerbildene og premieutdelingen kan du se her.

Oppdatert: 30.09.2008