Reven på Mysuseter er fanget inn


Oppdatert: 03.05.2005
Reven på Mysuseter er fanget inn

Reven som man er usikker på om kan være en rømt oppdrettsrev eller en vill fjellrev, ble natt til lørdag fanget inn av Statens naturoppsyn (SNO). Fredag ettermiddag fikk SNO oppdraget med å fange inn reven som den siste uka har vært å se ved Mysuseter, i utkanten av Rondane nasjonalpark. Direktoratet for naturforvaltning (DN) ønsket å fange inn reven nå mens den var knyttet til regelmessig foring ved en hytte. Reven ble fanget i burfelle av Nina E. Eide, naturoppsyn SNO Sunndalsøra og Amund Byrløkken, roviltkontakt SNO, Sel. Reven er nå satt i trygg forvaring inntil det foreligger svar på analysene av ekskrementene som ble sendt til Stockholm Universitet i forrige uke. DNA analysen vil gi svar på om det er en rev med gener som stammer fra pelsdyroppdrett eller om det er en vill fjellrev. Dersom det viser seg å være en opprinnelig vill fjellrev vil den bli satt ut i fjellet igjen, men om det skulle vise seg å være en rømt oppdrettsrev så vil den bli avlivet. Man forventer svar på prøven allerede i løpet av denne uka.


Reven gikk i fella natt til lørdag 30. april. Lokkematen som var pølse og brunost ble for fristende. Foto: Nina E. Eide.

Statens naturoppsyn har også fått i oppdrag å avlive to rever som er bekreftet rømte oppdrettsrev, i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og ved Sotflya i Sjåk, dersom de blir gjenfunnet. Begge disse revene har vært observert på 1200-1300 moh. Rømte oppdrettsrev kan være en trussel for den opprinnelige fjellreven i høyfjellet. Nyere forskning viser at oppdrettsrev kan pare seg med vill fjellrev og dermed påvirke fjellrevbestandens genetiske sammensetning.


Reven er nå tatt i forvaring. Dens videre skjebne blir bestemt når resultatene fra DNA-analysen foreligger. Foto: Nina E. Eide.

Kontaktperson:
Nina E. Eide, SNO Sunndalsøra

Oppdatert: 03.05.2005